Обама приветства споразумението между Вашингтон и Москва

Ожесточени престрелки се водят между правителствените части и бунтовниците в предградията на Дамаск.

15.09.2013 | 16:04
Обама приветства споразумението между Вашингтон и Москва

Американският президент Барак Обама приветства като важна стъпка споразумението между Вашингтон и Москва, съгласно което сирийските химически оръжия трябва да бъдат унищожени до средата на 2014 година. Той стори това чрез изявление на Белия дом, в което освен това изтъкна, че очаква сега Дамаск да изпълни своите публични ангажименти. ООН вече съобщи, че е получила всички необходими документи за присъединяването на Сирия към Конвенцията за забрана на химическите оръжия и че тя ще влезе в сила от 14-и октомври. В същото време американски сенатори-републиканци надигнаха глас срещу споразумението.

В изявление на Белия дом Барак Обама предупреди, че докато Съединените щати продължават да работят с Великобритания, Франция, ООН и останалите за подсигуряване изпълнимостта на процеса по унищожаване на химическия арсенал на Дамаск, то ще има последици, ако режимът на Асад не изпълни договореното. „Ако дипломацията се провали, то Съединените щати остават готови да действат“, подчерта американският президент. Пентагона подкрепи Обама, като обяви, че страната все още се намира в позиция за военен удар.

Междувременно видни сенатори-републиканци окачествиха споразумението между Москва и Вашингтон като начало на "дипломатическа задънена улица". Договореността между Джон Кери и Сергей Лавров ще позволи на режима на Башар Асад „да мами” в продължение на месеци, докато в гражданската война там ще продължат да загиват още хора, заявиха Джон Маккейн и Линдзи Греъм в общо изявление. В специално интервю за Франс 24 Маккейн изрази своето безпокойство от бездействието на Съединените щати, което се отразява негативно на усилията на сирийските бунтовници да свалят режима на Башар Асад. Според Маккейн, това бездействие поставя съюзниците на Вашингтон, като Франция, в нечестна политическа позиция. Сенаторът изрази опасение, че изместването на международния фокус върху химическите оръжия дават на Дамаск предимство за употреба на конвенционални оръжия в бойните действия. „Всички ние търсим мирно, ненасилствено разрешение на конфликта. Но аз съм силно скептичен, че ще излезе нещо добро, тъй като Башар Асад остава с вдигната ръка“, подчерта Маккейн, според когото Вашингтон трябва да се съсредоточат върху по-големият въпрос – премахването на Башар Асад от власт, а не унищожаването на химическите оръжия.

Междувременно боевете в Сирия не стихват. Ожесточени престрелки се водят между правителствените части и бунтовниците в предградията на Дамаск, включително и в някои от засегнатите райони от химическата атака от 21-и август.