Полсън: САЩ трябва да се върнат към реалния пазар

Бъдещият шеф на Фед ще бъде ангажиран с възвръщаемостта на активите, производителността и реалният растеж, смята икономистът.

13.09.2013 | 15:40
Полсън: САЩ трябва да се върнат към реалния пазар

Несъмнено Ханк Полсън е една от най-противоречивите фигури в последните години в сферата на икономиката и финансите.

Експертът направи сериозно име докато бе начело на американската инвестиционна корпорация Goldman Sachs. Впоследствие обаче Полсън предприе ход, в който множество критици и до момента заподозряват голям конфликт на интереси – напусна в посока държавната администрация, заемайки през 2006 г. ключовия пост на секретар на държавната хазна (министър на финансите).

След краха на Lehman Brothers през 2008 г. Ханк Полсън лансира плана “Полсън“, или Планът за спасение на финансовата система на САЩ. Той предвиждаше предоставяне на заеми на закъсали банки в размер на 700 млрд. долара от страна на Федералния резерв.

Традиционно Полсън е един от най-интересните събеседници, що се отнася до решенията на Федералния резерв и публичните финанси на САЩ. По думите му следващият председател на Фед трябва да бъде важно лице, защото той ще е в много по-голяма степен ангажиран с възвръщаемостта на активите, производителността, реалният растеж.

“Както самият председател Бен Бернанке каза, ние ще трябва да предприемем действия от тези изключително ниски лихвени нива и да се върнем към реалния пазар“, отбелязва бившият секретар на щатската държавна хазна.

Повече за бъдещето на Федералния резерв може да научите от ексклузивното интервю на Bloomberg с Ханк Полсън!