Франкфурт ще помогне на 400 испански младежи да започнат работа

Междувременно младежката безработица в Испания остава без промяна, стигайки до 56%.

13.09.2013 | 11:16
Франкфурт ще помогне на 400 испански младежи да започнат работа

Четиристотин младежи от Испания заминаха за финансовата столица на Германия Франкфурт, за да бъдат подпомогнати да навлязат професионално в сферата, в която искат да се развиват. Основно обаче ще придобият опит в техническите специалности.

Междувременно младежката безработица в Испания остава без промяна, стигайки до 56%.

Юлиан Константеа – стажант от Испания „Имам образование по електроинженерство, но не можех да си намеря работа. Затова дойдох тук. Харесва ми това, което виждам в Германия и затова искам да остана тук, ако получа предложение за работа. Германските фирми изразяват възхищение от испанците, които идват да се обучават“, казва стажантът Юлиян Константеа.

„Наблюденията ни са, че младите испанци са много мотивирани и отговорни. Те работят усърдно, готови са да напуснат дома и приятелите си, за да се преместят в чужда страна, където дори не говорят езика“, коментира мениджърът Андреас Фойхт.

Германия предприе мерки за осигуряване на възможности за квалификация на млади испанци в рамките на усилията да се намали младежката безработица в ЕС. Берлин и Мадрид подписаха споразумение за обмен на работници и сътрудничество в сферата на въпросите на трудовия пазар, в което влиза и професионално обучение и осигуряване на постоянни позиции за квалифицирани работници.