Светът си спомня за жертвите от атентатите на 9/11

Основната възпоменателна церемония ще бъде в Ню Йорк от 8,46 ч. местно време, когато първият самолет се вряза в северната кула на Световния търговски център.

11.09.2013 | 10:35
Светът си спомня за жертвите от атентатите на 9/11

Светът си спомня днес за терористичните атентати отпреди 12 години, отнели живота на 2977 души в Ню Йорк, Вашингтон и щата Пенсилвания, пише Dnes.bg.

На 11 септември 2001 г. два самолета, похитени от терористи, се врязаха в кулите близнаци на Световния търговски център (СТЦ) в Ню Йорк и ги сринаха до основи. Трети самолет се вряза в сградата на Пентагона във Вашингтон. Четвърта машина не успя да достигне целта си благодарение на намесата на пътниците, влезли в схватка с похитителите и се разби в щата Пенсилвания.

Днес основната възпоменателна церемония ще бъде в Ню Йорк и ще започне в 8,46 ч. местно време, когато първият самолет се вряза в северната кула на СТЦ. Церемонията ще се изразява в прочитане на имената на жертвите, както и на имената на шестимата загинали по време на атаката срещу кулите близнаци през 1993 г.

Четенето ще бъде прекъснато в минутите, в които втори самолет се вряза в южната кула на СТЦ, третият самолет се вряза в Пентагона, рухнаха двете кули и падна самолетът в Пенсилвания.

Както и миналата година на церемонията няма да има политици, дори кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг няма да присъства.

Вечерта два лъча ще озарят небето на Ню Йорк над мястото, на което се издигаха кулите близнаци. Преди две години там беше открит мемориал за жертвите, който досега е бил посетен от десет милиона души. Главният елемент в него са два басейна, отлети на местата на основите на кулите близнаци. По стените им се стича вода, а около тях на бронзовия парапет са изписани имената на жертвите на нападенията.

На мястото на кулите близнаци се строи и небостъргачът, който през април стана най-високата сграда в Ню Йорк. Когато бъде завършена през 2014 г., тя ще има 104 етажа и ще бъде най-високата сграда в западното полукълбо, както и третата най-висока сграда в света. Кулата ще се извисява на 541 метра височина. Около нея ще има още три по-малки небостъргача.

Възпоменателни церемонии ще има и в щата Пенсилвания, както и в сградата на Пентагона, в която ще участват американският президент Барак Обама и министърът на отбраната Чък Хейгъл.

По повод годишнината президентът на САЩ удължи с една година извънредното положение, въведено в страната след 11 септември 2001 г.

Вижте видеоматериала!