Сирия е приела да предаде химическите си оръжия под международен контрол

Москва и Дамаск работят по подробен план за действие, който ще бъде представен скоро.

10.09.2013 | 15:57
Сирия е приела да предаде химическите си оръжия под международен контрол

Сирия е приела предложението на Русия да предаде химическите си оръжия под международен контрол, за да се избегне въздушен удар от САЩ, предаде АП.

Външният министър на близкоизточната държава Уалид ал-Моалем съобщи след среща с говорителя на руския парламент, че правителството бързо е приело руската инициатива за „стопиране на агресията на САЩ“.

Външният министър на Русия Сергей Лавров допълни, че Москва и Дамаск работят по подробен план за действие, който ще бъде представен скоро. Той добави, че Русия е готова да финализира изпълнението на този план съвместно с ООН.

Още вчера американският президент Барак Обама определи предложението на Русия като „потенциален пробив“, но остана скептичен, че Дамаск ще приеме предложението да предаде химическите си оръжия.

Идеята беше коментирана в понеделник и от американския държавен секретар Джон Кери, който каза по време на посещението му в Лондон, че режимът на сирийския президент Башар ал-Асад може да предотврати въоръжената намеса, ако предаде цялото си химическо оръжие на международната общност през тази седмица.

Предложението беше подкрепено и от Великобритания и Франция, които са сред най-големите поддръжници на военната намеса в Сирия.

Още за ситуацията в Сирия вижте във видеото.