Bank of America съкращава над две хиляди работни места

Ипотечните банки започнаха да намаляват персонала си, след като по-високите лихви обезкуражиха сделките по рефинансиране.

10.09.2013 | 15:00
Bank of America съкращава над две хиляди работни места

Втората по големина американска банка – Bank of America Corp, ще премахне около 2 100 работни места и ще затвори 16 ипотечни офиси, след като повишаването на лихвените проценти отслабва търсенето на заеми, твърдят двама цитирани от Bloomberg източници, пряко запознати с плановете.

Около 1 500 от служителите са заети с обработка на жилищни кредити за банката, заявява източник, пожелал анонимност, тъй като плановете не са официално обявени. Други 400 служители работят в крайградски кол център около Кливланд, а още 200 се занимават с просрочени ипотеки, казва източникът. Предвижда се съкращенията да бъдат извършени до края на октомври.

Ипотечните банки започнаха да намаляват персонала си, след като по-високите лихви обезкуражиха сделките по рефинансиране и хвърлиха съмнение върху това колко дълго ще продължи възстановяването на пазара на жилищата. Wells Fargo & Co, най-големият жилищен кредитор в САЩ, планира да съкрати повече от 2 300 служители, а JPMorgan Chase & Co може да освободи 15 000 служители.

„Промените отразяват нашите постоянни усилия за рационализиране на бизнеса ни и привеждане на структурата на разходите ни с пазарните реалности", каза Тери Франциско, говорител на базираната в Шарлот, Северна Каролина, банка.

Засега нарочени са три офиса в Калифорния, както и в щата Вирджиния, Вашингтон, Тексас и Охайо, разказват служителите, участващи в проведените миналия месец дискусии.

На някои от съкратените ще бъде предложено да работят на друго място в концерна. Персоналът на Bank of America възлиза общо на 257 000 служители към средата на годината.

Още кратки корпоративни новини вижте в материала на Bloomberg!