Конгресмените в САЩ изгледаха видео за жертвите в Сирия

Клипът е разработен от Комисията по разузнаване към американския Сенат и ЦРУ.

08.09.2013 | 12:32
Конгресмените в САЩ изгледаха видео за жертвите в Сирия

Комисията по разузнаване към американския Сенат разпространи видеозапис, на който са показани жертви на химическата атака в Сирия. Видеото е подготвено съвместно с ЦРУ и представлява компилация на публикувани в Youtube записи. Видео материалът е направен като свидетелство за американските конгресмени, че сирийският режим е използвал химическо оръжие срещу собствения си народ. Членовете на Комисията по разузнаване вече са изгледали записа. Той беше излъчен и по CNN, като телевизията съобщи, че не може да потвърди истинността на кадрите и подчерта, че от тях не става ясно кой е отговорен за атаката.

Междувременно американският държавен секретар Джон Кери подчерта, че броят на държавите, които са готови да вземат участие във военни удари срещу сирийския режим, непрекъснато нараства и вече се е удвоил. Изявлението беше направено в Париж, където Кери се срещна с френския си колега Лоран Фабиюс относно съвместните действия спрямо Дамаск. Кери освен това заяви, че американският президент Барак Обама не е взел решение дали да изчака доклада на инспекторите на ООН и че за Вашингтон всички варианти на действие остават отворени.

В Париж Джон Кери и Лоран Фабиюс изразиха решимостта си да отговорят на употребата на химическо оръжие в Сирия. Единствено Франция до момента остава твърда в позицията си, че подкрепя съвместни военни действия срещу Дамаск.

Като повтори отново фразата, която използва по-рано през седмицата, американският държавен секретар заяви, че международната общност е изправена пред „втори Мюнхен”, имайки предвид политиката на умиротворяване, която не успя да спре нацистка Германия през 30-те години.

„Сега не е времето светът да бъде мълчалив наблюдател на кръвопролитията“, заяви Джон Кери и добави: – „Сега е време да се извърши целенасочен и ограничен, но ясен и ефективен отговор, който да държи диктатори като Башар Асад отговорни за извършените зверства“.

Кери съобщи, че има двуцифрена бройка държави, готови да предприемат военни действия срещу Дамаск. Това са повече държави, отколкото Съединените щати могат да използват за вида планирани военни действия, допълни още той.

Преди да пристигне в Париж, Джон Кери получи общата позиция на европейските външни министри във Вилнюс за призива им за „решителни” действия срещу виновните за химическата атака от 21 август в предградията на Дамаск. Министрите обаче заявиха, че преди да се предприемат действия трябва да се изчака докладът на инспекторите на ООН. Френският президент Франсоа Оланд вече съобщи, че очаква той да бъде готов до края на следващата седмица.

В края на европейската си обиколка, целяща да получи повече подкрепа за намеренията на САЩ за военен удар срещу Сирия, Кери ще посети и Лондон. Утре той ще разговаря с британския си колега Уилям Хейг, след което ще се отправи за родината си и ще се опита да убеди повече конгресмени в твърдата позиция на Барак Обама.