Вашингтон не успя да убеди Брюксел за военния удар в Сирия

ЕС иска конфликтът в страната да се реши с помощта на ООН

08.09.2013 | 08:59
Вашингтон не успя да убеди Брюксел за военния удар в Сирия

Американският държавен секретар Джон Кери не успя да убеди външните министри на държавите от Европейския съюз (ЕС), че е необходимо спешно да се предприеме военен удар срещу Сирия заради употребата на химически оръжия от режима на президента Башар ал-Асад, предаде Bloomberg.

Франция – основният съюзник на САЩ в евентуален военен удар, реши да изчака заключенията на ООН за употребата на химическо оръжие при атака в близост до Дамаск.

“Европейският съюз (ЕС) подчертава необходимостта от действие в посока решаване на сирийската криза чрез процеса на ООН”, коментира върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън след неофициалната среща на външните министри на държавите от общността за кризата в Сирия, която се състоя в литовската столица.

Джон Кери междувременно благодари на ЕС за “силната позиция”, след което отлетя за Париж, за да разговаря тази вечер с лидерите на Франция. След това той ще посети Лондон, където ще се срещне с британски и саудитски представители, както и с лидера на Палестинската автономия Махмуд Абас, съобщи Investor.bg.

На 10-ти септември президентът на САЩ Барак Обама ще говори пред избирателите за казуса Сирия. В седмичното си обръщение по радиото той посочи, че “неуспехът употребата на химически оръжия в Сирия да бъде наказана ще окуражи терористите и бандитските държави, което представлява сериозна заплаха за националната сигурност”.

На срещата на лидерите на Г-20, която приключи вчера, политиците се разделиха в мненията си за евентуалната атака над Сирия. Най-категорично мнение изказа само руският президент Владимир Путин. Той заплаши САЩ, че ще окаже подкрепа на Дамаск, ако Вашингтон реши да се намеси с военни сили в конфликта.

От държавите от ЕС Франция и Дания са най-гласовитите поддръжници на военната намеса в близкоизточната държава. Британският парламент спря намеренията на премиера Дейвид Камерън да подкрепи Щатите при евентуален военен удар.