Консервативният лидер Тони Абът спечели вота в Австралия

Лейбъристкото правителство на Кевин Ръд претърпя тежко поражение заради сътресенията около замиращата добивна промишленост.

07.09.2013 | 17:52
Консервативният лидер Тони Абът спечели вота в Австралия

Консервативният лидер Тони Абът спечели изборите в Австралия, след като гласоподавателите наказаха сегашното правителство на лейбъристите за шестте години бурно управление и провала при минимизирането на последствията от замиращата добивна промишленост, предаде Ройтерс.

Победителят Абът обеща да работи за възстановяването на политическата стабилност, намаляването на данъците и овладяването на потока от нелегални имигранти в страната, съобщава Investor.bg.

Сътресенията на пазара на труда в Австралия и политическата нестабилност отблъснаха гласоподавателите от лейбъристите. Премиерът Кевин Ръд беше сменен от Джулия Гилард – първата жена министър-председател на страната, но преди няколко месеца, след вътрешнопартиен вот, Ръд я отстрани и отново се върна на поста в отчаян опит да остане на власт, коментира информационната агенция.

Предварителните данни, които се основават на 65% преброени гласове, сочат, че Либералдемократическата национална коалиция на Тони Абът печели 54%. Очакванията са политическата сила да си осигури около 77 места в 150-местния парламент.

Анализатори коментират, че Абът ще спечели чувствително мнозинство, като така слага край на първото правителство на малцинството в Австралия след Втората световна война.
 Абът натрупа сериозна преднина пред опонентите си заради обещанията за овладяването на държавните разходи, премахването на непопулярния данък върху въглеродните емисии и овладяването на несекващия поток бежанци, които пристигат с лодки в Северозападна Австралия. Кампанията му беше подкрепена от медийния магнат Рупърт Мърдок, като австралийските му медии призоваваха гласоподавателите да отхвърлят лейбъристкото правителство на Ръд.

Кевин Ръд определяше планираните от Абът съкращения на разходите като “опасни икономии в европейски стил”. Ръд признава, че икономиката действително се забавя, но изтъкна, че все още растежът изпреварва този на останалите развити страни.

Въпреки че се сбъднаха прогнозите на социолозите за лесна победа на Тони Абът, ситуацията в Сената остава интересна. Там по-голямо влияние имат Зелените и малките независими партии, което в един момент може и да се окаже пречка пред законодателната програма на Абът, отбелязва още агенцията.

Окончателните резултати за състава на Сената в Австралия ще са готови след повече от седмица заради сложната система на преференциално гласуване и пропорционалното представителство.