САЩ продължават да търсят международна подкрепа за военен удар по Сирия

Държавният секретар Джон Кери се присъединява към неформалната среща на външните министри на държавите от ЕС във Вилнюс.

07.09.2013 | 11:08
САЩ продължават да търсят международна подкрепа за военен удар по Сирия

Американският държавен секретар Джон Кери пристигна в литовската столица Вилнюс в търсене на международна подкрепа за военна операция срещу сирийския режим, съобщи телевизия Bulgaria on air.

Кери ще вземе участие във втория ден от неформалната среща на външните министри на държавите от Европейския съюз. Освен Сирия, тема на разговорите ще бъдат още Египет и преговорите между Израел и Палестина.

По-късно през деня американският държавен секретар ще разговаря с френския си колега Лоран Фабиюс в Париж, а в неделя ще посети и Лондон.

Джон Кери коментира, че основната цел по време на престоя му във Вилнюс ще бъде отново да изложи доказателствата, които Съединените щати са събрали срещу режима в Дамаск, и да потърси по-голяма подкрепа за планирания от Вашингтон ограничен военен отговор на употребата на химически оръжия.

Пред американското издание Huffington Post Кери отново настоя, че цената на бездействието ще бъде много по-голяма от тази на действието.

„Нека да не става грешка – ако поставената на масата ситуация беше още един Виетнам или още един Ирак, аз не бих бил седял като свидетел пред Конгреса в защита на подобни действия“, коментира той.

По време на срещата на Г-20 в Санкт Петербург изпъкнаха големите различия между световните лидери по въпроса за военните действия срещу Сирия. Вашингтон обвини Москва, че държи Съвета за сигурност на ООН като заложник. В отговор Русия предупреди Съединените щати да не извършва удар по Дамаск.

Руският президент Владимир Путин открито заяви, че в случай на външна агресия срещу Сирия Русия ще й окаже подкрепа. Основният съюзник на Вашингтон в намеренията му за удар по Дамаск – френският президент Франсоа Оланд, също смекчи позицията си и заяви, че страната му ще изчака доклада на инспекторите на ООН по разследването за атаката с химическо оръжие, преди да започне всякакви военни действия. Оланд добави, че ще изчака и гласуването в американския Конгрес на предложението за удари.

Френският президент коментира още, че решението на конфликта в Сирия трябва да е политическо, но една военна операция може да ускори неговото търсене. По думите му, евентуалният удар по Дамаск трябва да бъде „пропорционален, точен и ограничен отговор, целта на който не е свалянето на режима".