ЕС настоява за дипломатическо решение, а не военна намеса в Сирия

Държавите от еврообщността нямат единна позиция за конфликта в близкоизточната държава.

05.09.2013 | 18:28
ЕС настоява за дипломатическо решение, а не военна намеса в Сирия

Европейският съюз (ЕС) се опасява от военна намеса в Сирия, което приближава общността до позицията на руския президент Владимир Путин, отколкото до тази на американския Барак Обама, съобщава Ройтерс.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой коментира по време на срещата на Г-20 в Санкт Петербург, че военната намеса няма да доведе до разрешаване на кризата в близкоизточната държава.

„Няма военно решение на сирийския конфликт. Само политическо решение може да сложи край на проливането на кръв, нарушаването на човешките права и унищожаването на Сирия“, коментира ван Ромпой пред репортери.

„Уважаваме призивите за действие, но същевременно осъзнаваме нуждата сирийската криза да бъде решена с помощта на ООН“, допълни той, като подчерта, че няма причина да се съмнява в достоверността на доказателствата на САЩ за употребата на химически оръжия, но въпреки това е важно да се изчака становището на международната организация.

Позицията на Херман ван Ромпой беше потвърдена и от председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу. Това още повече подчертава дълбоките различия между Европа и САЩ по въпроса, след като Комисията за външни работи на американския Сенат одобри военните удари срещу страната. Очаква се те да започнат през следващата седмица.

Евросъюзът обаче се разкъсва и от вътрешно разделение по отношение на сирийския конфликт. Франция е готова да подкрепи военни удари срещу Сирия, подобни индикации дава и Дания. Първоначалните намерения на Великобритания също бяха да подкрепи военна намеса в страната, но парламентарен вот попречи на премиера Дейвид Камерън официално да се присъедини към САЩ. Останалите европейски лидери обаче или не коментират темата официално, или изразяват резерви за военната намеса.

Италианският премиер Енрико Лета, цитиран от Wall Street Journal, призна за разединението на европейските лидери в позициите им за Сирия. „Някои от тях интерпретират ситуацията като началото на нещо, за което не знаем какъв край ще има“, коментира той, като допълни, че Италия принципно е против военната намеса, както и че „взаимоотношенията между Вашингтон и Рим във връзка със Сирия са в деликатна фаза“.

По принцип конфликтът в Сирия не е в официалната програма на срещата на Г-20, така че дискусиите по темата текат неформално, подчертава BBC. По всичко личи обаче, че военната намеса в страната е изместила икономическите теми.

Китай се присъедини към позицията на Русия и също настоява за политическо решение на конфликта. Според медията битката ще бъде за позициите на онези държави, които са изразили опасения заради употребата на химическо оръжие, но се опасяват от последствията, които би имала военната намеса.

Външните министри на държавите от Европейския съюз утре ще проведат извъредна среща във Вилнюс, за да обсъдят ситуацията в Сирия.

Вижте и коментара на анализатора от Bloomberg Television Нейра Чехич специално за телевизия Bulgaria on air.