Поддръжниците на идеята за нова помощ за Гърция се увеличават

Ръководителят на Еврогрупата Йерун Дейселблум смята, че окончателното решение нов спасителен пакет ще бъде взето догодина.

05.09.2013 | 15:25
Поддръжниците на идеята за нова помощ за Гърция се увеличават

Въпреки прогресът, който Гърция постигна, страната няма да разреши всичките си проблеми до края на 2014 и вероятно ще се нуждае от допълнителна финансова помощ. Това каза днес пред депутати от Европейския парламент ръководителят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, след като преди два дни германският финансов министър Волфганг Шойбле изказа същото становище.

Според Дейселблум окончателното решение за евентуален трети пакет за Атина ще бъде взето не по-рано от догодина. Необходимо е първо международните кредитори да разполагат с окончателните финансови данни за 2013, за да направят оценка на състоянието на страната, а тази статистика няма да е напълно готова преди април 2014.

„Още миналата година Еврогрупата се съгласи при необходимост да предприеме допълнителни мерки, за да помогне на Гърция. Като например намаляване на лихвите по спасителните й заеми, но само ако страната изпълни конкретни изисквания,“ коментира Дейселблум. - „Поставените  условия тогава бяха да достигане първичен излишък в годишния държавен бюджет и да изпълни всички условия по текущата спасителна програма“.

Преди ден гръцкият финансов министър Янис Стурнарас призна, че страната ще се нуждае от  10 до 10.5 милиарда евро допълнителни средства, за да запълни дефицита във финансите си през следващата година. В интервю  за телевизия "Скай", финансист номер едно на Гърция каза, че бюджетният дефицит, предвиден за 2014, който се очаква да достигне 10.5 милиарда евро, ще бъде покрит или чрез завръщане на пазарите, или чрез нов заем. Стурнарас съобщи, че правителството ще започне нов кръг преговори с международните си кредитори след като по-късно тази година бъде постигнат първичен излишък.