Допълнителна финансова помощ може да се наложи за Португалия и Ирландия

Програмата за Ирландия на стойност 67,5 млрд. евро приключва в края на 2013 г., а за Лисабон - 78 ммлрд. евро и изтича в средата на 2014 г.

03.09.2013 | 17:59
Допълнителна финансова помощ може да се наложи за Португалия и Ирландия

Допълнителна финансова помощ може да се наложи да бъде отпусната и на други засегнати от кризата страни, освен Гърция, в еврозоната - Португалия и Ирландия, предаде „Ханделсблат“.

Ирландия ще се нуждае от „предпазна мрежа“, ако иска да се върне на финансовите пазари от януари догодина,  пише изданието, цитирайки източници от Европейската комисия.

Програмата за Ирландия на стойност 67,5 милиарда евро приключва в края на годината. Още през октомври „тройката“ ще представи доклад за финансовата ситуация в страната.

През ноември се очаква финансовите министри от еврозоната да предложат на Ирландия още една кредитна линия в рамките на Европейския механизъм за стабилност, като допълнителна мярка.

Новият заем ще бъде използван само при възникване на спешна нужд, уточнява изданието. Като цяло в Брюксел оценяват положително антикризисната политика на Дъблин, но се смята за важно и да бъдат взети предпазни мерки, в случай че нещо не стане както се очаква.

Обсъжда се и втори спасителен пакет за Португалия. Настоящата програма на Лисабон от 78 милиарда евро изтича в средата на 2014 г. и експертите засега не могат да кажат дали ще бъдат необходими допълнителни кредити.

Европейската комисия се надява, че оздравяването на португалската икономика ще продължи, но се съмнява, че темпът на икономически растеж от 1,1% ще се запази до края на годината, посочва "Ханделсблат".