Гърция ще убеждава „тройката“ да не изисква нови фискални мерки за 2015 г. и 2016 г.

Атина ще поиска и повече време, за да може данъчните реформи да дадат реални резултати.

01.09.2013 | 15:04
Гърция ще убеждава „тройката“ да не изисква нови фискални мерки за 2015 г. и 2016 г.

Гръцкото правителство ще се опита да убеди международните кредитори да не изисква нови фискални мерки за 2015 г. и 2016 г.

Гръцкото финансово министерство подготвя четири защитни линии преди посещението на „тройката“ (Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ). Основният аргумент на правителството ще бъде, че фискалните резултати на Гърция тази година са по-добри от заложените и договорени цели.

Атина ще поиска и повече време, за да може данъчните реформи да дадат реални резултати. Страната разчита на по-малката рецесия, както и на прогнозираният за следващата година икономически растеж. Важен момент е и амбицията й за по-успешно използване на структурните фондове на ЕС, където съфинансирането е 95% от Европа и само 5% от страна на Гърция.

Техническите служители на „тройката“ се очакват в Атина на 16 септември, а висшите представители ще пристигнат на 22 септември.

Правителството обаче беше разкритикувано от лидерът на опозиционната СИРИЗА Алексис Ципрас, че не успява да "обърне внимание на нуждите на гръцкия народ и да защитава интересите на страната" и призова за предсрочни избори.

Говорителят на правителството контрира, като обвини Ципрас в липсата на алтернативни предложения за икономическата програма на кабинета.

Премиерът Андонис Самарас е категорично против нови мерки за икономии за 2015 г. и 2016 г.