Конгресът на САЩ ще обсъди идеята за военна намеса в Сирия след 9 септември

Обама категорично заяви, че страната е длъжна да предприеме военни действия срещу сирийския режим.

01.09.2013 | 13:18
Конгресът на САЩ ще обсъди идеята за военна намеса в Сирия след 9 септември

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ ще разгледа предложението на президента Барак Обама за военен удар срещу Сирия, когато депутатите се върнат на работа след лятната ваканция на 9 септември. Това съобщи председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър.

Обама категорично заяви, че страната е длъжна да предприеме военни действия срещу сирийския режим и ще потърси одобрение от Конгреса.

„Преди десет дни светът в ужас видя хиляди сирийци, убити с химическо оръжие, няколкостотин от които деца, в най-голямата химическа атака на 21 век. Сирийското правителство е отговорно за това. Не можем и няма да си затворим очите пред случилото се в Дамаск. След внимателни консултации реших, че САЩ трябва да предприемат военни действия срещу Сирия“, каза Обама.

Американският президент поясни, че е взел решение за военен удар, защото счита, че използването на химическо оръжие е изключително опасен прецедент, надхвърлящ границите на Сирия.

„Това ще бъде удар срещу сирийски обекти без навлизането на американски войници на сирийска територия. Няма такова значение дали ударите ще бъдат нанесени утре, следващата седмица или следващия месец. Готов съм да издам такава заповед, но това е моето решение като главнокомандващ, заяви Обама.

Вижте видеото!