Н. Дюлгерова: Няма гаранции, че след падане на Башар Асад в Сирия ще е по-добре

"Вече няма сирени, които да предупреждават хората. Те спят и върху тях падат бомби", каза Асхар ал Омар.

31.08.2013 | 20:49
Н. Дюлгерова: Няма гаранции, че след падане на Башар Асад в Сирия ще е по-добре

„Никой не може да гарантира, че в Сирия няма да стане по-зле, ако режимът на Башар Асад падне“, заяви в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria On Air проф. Нина Дюлгерова.

По думите й всяка страна, която е преминала през революция, се е превърнала не в държава, а образувание, в което радикалистите завземат властта и се създава хаос. „Основният въпрос е какво ще се случи със Сирия след падането на Асад“, посочи Дюлгерова.

„Вероятността за нанасяне на военни удари е твърде голяма“, твърди проф. Владимир Чуков. Той обясни, че още от деня на изстрелването на снарядите с химическо оръжие е станало ясно кой го е направил. „Благодарение на сателитни снимки стана ясно, че са изстреляни от четвърта дивизия, командвана от по-малкия брат на Башар Асад“, посочи Чуков.

Според него САЩ имат много добър план за нападение над Сирия: „Обозначени са общо 20 цели за военните удари и една от целите е именно тази дивизия“.

Чуков наблегна на факта, че използването на химическо оръжие в конфликтната страна не е за първи път, но е единственият, в който има толкова много жертви. Той допълни, че преди година също е имало подобна атака, но пострадалите са били десетки, а подобни нападения винаги са ставали около Дамаск, където е едно от двете места, където са съсредоточени химическите оръжия на Сирия.

„САЩ казват, че евентуалните удари ще бъдат ограничени и нямат за цел да бъде свален Башар Асад, но тогава какъв е смисълът от тези удари? Какво значат ограничени удари и защо не трябва да бъде свален Асад?“, реторично запита Нина Спасова. Според нея коалицията между САЩ, Франция, Австралия и някои арабски държави е странна, както и целите им.

Тя е категорична, че една подобна операция ще има ефект върху обстановката в целия регион. „Ако Сирия реши да отговори на намесата с удар, той ще е слаб, но реакцията на Иран би била страшна“, каза Спасова.

„Не трябваше да стават тези събития, за да има действие спрямо режима в страната. Ако има съвест Башар, той трябва да спаси Сирия и да сдаде властта преди ударите, но едва ли ще го направи“, коментира Асхар ал Омар.

Тя подчерта, че животът в страната е станал неописуем: Когато идват танковете и започват удари, вече няма сирени, които да предупреждават хората. Те спят и върху тях падат бомби“.

„В Сирия не може да се живее, не можеш да спиш от звуците на бомбите и необходима външна намеса, категоричен е Басел Алгафари.

„Асад разруши държавата и уби толкова много хора. Всички се местят от място на място. В една къща живеят три-четири семейства и е нормално да има вълна от бежанци, защото хората се плашат от тероризма и искат да го избегнат“, каза той.

Преди седмица Алгафари пристигна в България заедно със семейството си. Той разказа, че децата му все още свикват в страната ни. „В началото, когато имаше заря и ме питаха „Тате, бомбардират ли ни? Ти ни обеща че ще ни заведеш на място, където няма бомби“. Искам да остана в България сега, но когато всичко свърши, искам да се върна в Сирия - всичко ми е там“, каза още Алгафари.