Инспекторите на ООН, проучвали химическата атака в Сирия, ще представят предварителни резултати

Американският президент Барак Обама обаче остро разкритикува неспособността на Съвета за сигурност да предприеме действия по отношение на сирийския конфликт.

31.08.2013 | 10:49
Инспекторите на ООН, проучвали химическата атака в Сирия, ще представят предварителни резултати

Инспекторите на ООН за химическите оръжия в Сирия напуснаха тази сутрин територията на страната. По-късно днес се очаква да пристигнат в централата на организацията в Ню Йорк и веднага да докладват предварителните резултати от своето разследване пред генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

Бан Ки-мун уведоми представителите на постоянните страни-членки на Съвета за сигурност на ООН, че анализът на материалите, които бяха събрани от експертите по химическото оръжие в Сирия, може да отнеме две седмици.

Американският президент Барак Обама обаче остро разкритикува неспособността на Съвета за сигурност да предприеме действия по отношение на сирийския конфликт и подчерта, че светът не може да остава „парализиран” пред лицето на атака с използването на химическо оръжие.

Вашингтон обмисля ограничена и тясно-насочена акция в отговор на употребата на химическо оръжие от страна на Дамаск, но няма окончателно решение, каза Обама.

При атаката са загинали 1429 сирийци, между които 426 деца, обяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитирайки данни на американското разузнаване.

Вижте повече във видеоматериала!