САЩ не са взели решение за действията си в Сирия

„Вашингтон има доказателства, че зад химическата атака стои режимът в Сирия“, обяви Обама.

29.08.2013 | 09:41
САЩ не са взели решение за действията си в Сирия

САЩ все още не са взели решение какви действия да предприемат спрямо Сирия. Това заяви американският президент Барак Обама по време на първото си официално интервю, след предполагаемата атака с химическо оръжие в Сирия.

„Вашингтон има доказателства, че зад нея стои режимът в Сирия, но все още няма решение за военна интервенция“, обяви Обама.

„Първо искам да кажа, че не съм взел окончателно решение. Имам на разположение няколко варианта, предложени от военните. Водя разговори с екипа по сигурността. Но нека да кажа – ние знаем, че в Сирия се случват ужасни неща, и то не от вчера. Режимът на Башар Асад убива своите граждани.

Използването на химическо оръжие обаче е неприемливо за нас. Не вярваме, че опозицията разполага с такова. Заключението ни е, че атаката е дело на режима, а ако е така – трябва да има последствия. Водим консултации със съюзниците ни. Аз нямам интерес от конфликт в Сирия, но когато някой нарушава международното право, трябва да има последствия за него“, коментира президентът на САЩ.

Анализаторите отбелязват обрания тон на Обама и смятат, че той осъзнава слабата подкрепа от Конгреса и обществото за евентуална военна намеса в Сирия.

Говорителят на Камарата на представителите Джо Бейнър вече изпрати отворено писмо до президента, в което пита какво точно мотивира евентуална атака. Все още се очаква Вашингтон да публикува доказателства, уличаващи сирийския режим в употреба на химическо оръжие, които обаче ще бъдат ограничени.

Великобритания предложи на Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция, която осъжда химическата атака в Сирия, въпреки че лейбъристите се противопоставиха на възможността за военен удар.

Русия от своя страна не се съгласи с резолюцията, заради което Москва беше обвинена от Вашингтон, че служи като щит на сирийския режим. „ООН не може да предприема никакви действия, преди окончателните данни на разследването на инспекторите“, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Разследването продължава и днес, а генералният секретар на организацията Бан Ки-мун заяви, че те се нуждаят от повече време, а и спокойствие да си свършат работата.