Отношенията между Сирия и САЩ се нажежават

Пазарите реагират на несигурността, която поражда напрежението в Близкия Изток

27.08.2013 | 09:45
Отношенията между Сирия и САЩ се нажежават

Напрежението по оста Сирия – САЩ върви към критичната си точка. Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че употребата на химически оръжия от режима на президента Башар Асад не буди никакво съмнение.

Руският външен министър Сергей Лавров пък настоя, че използването на външна военна сила в Сирия без съгласието на СС на ООН би означавало грубо нарушаване на международното право.

„Ако някой си мисли, че разрушаване на военната инфраструктура на Сирия и отварянето на бойното поле за бунтовниците ще доведе до край на конфликта – това е илюзия“, обясни Лавров.

Интересното в позицията на Русия е предупреждението Западът да не повтаря своите грешки от миналото. Това се отанся и за Великобритания, за Франция. И другото важно нещо – военна интервенция с Сирия без съгласието на Съвета за сигурност на ООН би означавала грубо нарушаване на международното право.

Уилям Хейг, външният министър на Великобритания, от своя страна вече заяви, че отговорът на международната общност на случващото се в Сирия може да се осъществи и без такова одобрение.

Финансовите пазари също реагират на последните новини около Сирия.

Във видеото на Bloomberg може да видите как се отрази на фондовата борса в САЩ изявлението на държавния секретар на САЩ Джон Кери вчера.