Възможно ли е да се стигне до конфликт извън Сирия при акция срещу Башар Асад?

Материал на Bloomebrg.

26.08.2013 | 16:50
Възможно ли е да се стигне до конфликт извън Сирия при акция срещу Башар Асад?

Френският външен министър Лоран Фабиюс съобщи, че Западът ще реши до дни какъв да бъде отговора му на кризата в Сирия след обвиненията срещу режима в Дамаск. Британският му колега Уилям Хейг пък заяви, че международният отговор е напълно възможен без единодушната подкрепа на Съвета за сигурност на ООН.

Турция би се включила във всяка международна коалиция срещу Сирия, дори и без мандат от Съвета за сигурност, съобщи турският външен министър, като добави, че в момента близо 37 държави обсъждат възможностите за военна интервенция в Сирия.

Партньорите на САЩ и Запада, като Саудитска арабия например, казват, че Вашингтон не може да остане безучастен към случващото се. Позицията им е, че Башар Асад трябва да бъде наказан и сценария с гражданска война в Сирия да не се повтори никога повече.

От друга страна обаче стоят Иран и Русия – съюзниците на режима на Асад. Те смятат, че случващото се в Сирия не е работа на Вашингтон. Противопоставят се категорично на възможността за военна интервенция. Иран дори обвини САЩ, че желае отслабването на Сирия, защото това е в полза на Израел.

Възможно е да се стигне до ескалация на напрежението и извън Сирия, ако САЩ и Западът нанесат военен удар срещу силите на Асад, а важна роля ще играят Израел, Хизбула и Турция. Другата възможност е ударите да накарат сирийския президент склони за преговори и да се стигне до край на кръвопролитията.

Преди да бъде предприети каквито и да било военни действия срещу режима на Асад ще има много преговори и ще се търси широка коалиция, която може да включва Катар, Саудитска арабия, Турция, Йордания.

/Bloomberg/