Бо Силай не се признава за виновен (видео)

Коментар на Стивън Енгъл Bloomberg за процеса срещу Бо Силай.

26.08.2013 | 12:47
Бо Силай не се признава за виновен (видео)

„Лесно е да се объркаш в транскрипцията на този процес и всички неприятни детайли“, коментира реакторът на Bloomberg от Пекин Стъвън Енгъл. По думите му харизматичният Бо Силай отхвърля повечето от уликите, представени от прокурора.

„Той отрича да знае нещо и за вилата на френската Ривиера за 3.2 млн. Долара. Силай нарече показанията на  жена си смешни и неприемливи в съда. Според него тя лъже и е психически нестабилна. Призна обаче извънбрачна връзка“, посочва Енгъл.

Редакторът припомня още, че през уикенда имаше очна ставка с бившия заместник на Бо Силай, капитанът от полицията Уон Лиюн, с когото се сбили, след като Бо научил, че жена му е отровила британския бизнесмен Ней Хейууд. „Толкова много невероятни неща има за четене. Истинската история обаче е за това как партията е нагласила този процес и как запазва силата си. Никой не вярва, че Бо Силай се защитава, за да се отърве от обвиненията. Най-вероятно ще бъде обявен за виновен, но партията иска да покаже, че това е открит, прозрачен и честен процес. В четвъртък миналата седмица получихме от транскрипциите в Интернет много прозрачност, но  през следващите няколко дни и през уикенда, транскриптите бяха по-малко и по-къси. По вътрешна информация научихме, че има повече цензура и затова пасажите, които се публикуват са бавят толкова много. Вероятно и са орязани“, коментира още Енгъл.
Той обобщава, че непрекъснато излизат много интересни детайли около казауса, но най-вероятно това е съпътстващо шоу за разсейване на вниманието от истинската история - обвиненията в корупция и легитимността на партията.

Вижте подробностите във видео файла.