Българин спечели световното първенство по ораторство

Той победи 30 хиляди участници от 122 страни.

25.08.2013 | 18:23
Българин спечели световното първенство по ораторство

Чикагският гражданин с български произход Пресиян Василев спечели световното първенство по ораторско майсторство "Тоустмастърс 2013", съобщава сайтът на организаторите на конкурса.

30-годишният специалист по продажби се яви на финалния кръг на състезанието с още 8 претенденти за най-добър оратор сред 30 хиляди участници от 122 страни. Василев спечели отличието след няколко тура на елиминации, стартирали преди 6 месеца с хумористичната си реч "Променен от автомобилна гума".

В своето есе лауреатът разказва случка, при която моли за помощ при смяната на автомобилната си гума. Предполагал, че много хора ще му се присмеят за несръчността, но най-неочаквано
открил, че неговата слабост се превърнала в сила. Смяната на една проста автомобилна гума "сменила" и него самия, като доста променила отношението му към другите хора.

Състезанието се проведе в "Дюк енерджи сентър" в град Синсинати в щата Охайо пред 1600 зрители, дошли от цял свят.

Василев отишъл да живее в САЩ преди 11 години, когато напуснал София в търсене на "мултикултурно разнообразие" и самоусъвършенстване. Той започнал да се състезава във веригата "Тоустмастърс" преди три години и участвал в много състезания по ораторство. Те предвиждат слово с времетраене от 5 до 7 минути на най-различни теми.

Състезателите се оценяват по съдържанието на речта, нейната организация и представяне.

На второ и трето място на световното първенство "Тоустмастърс" тази година се класираха състезателката Шурук Ал Бана от Дубай и Кинги Бидъл от Роторуа, Нова Зеландия.