Американците не искат намеса на САЩ във войната в Сирия

60% са против интервенция, 9% са на обратното мнение.

25.08.2013 | 10:36
Американците не искат намеса на САЩ във войната в Сирия

Американците са против интервенция на САЩ в сирийската гражданска война и смятат, че Вашингтон трябва да стои настрана от конфликта, дори ако се потвърдят съобщенията, че сирийското правителство е използвало химическо оръжие срещу цивилни граждани, показа проучване на общественото мнение на Ройтерс/Ипсос, цитирано от БТА.

Около 60 процента от анкетираните американци са заявили, че САЩ не бива да се намесват в гражданската война в Сирия, докато 9 процента смятат, че президентът Барак Обама трябва да действа.

Повече американци биха подкрепили интервенцията, ако се установи, че химически оръжия са били използвани, но дори тази подкрепа е намаляла през последните дни, въпреки че сирийската война ескалира, отбелязва Ройтерс.

Проучването, извършено в периода 19-23 август, показа, че 25 процента от американците биха подкрепили намеса на САЩ, ако силите на сирийския президент Башар Асад са използвали смъртоносни химикали срещу цивилни, докато 46 процента биха се противопоставили. Това представлява спад след 13 август, когато проучване на Ройтерс/Ипсос установи, че 30,2 процента от американците подкрепят интервенция в Сирия, ако са използвани химически оръжия, а 41,6 процента бяха против.

Резултатите на аналогичните проучвания от началото на юни насам показват, че ако Обама реши да предприеме военна акция срещу режима на Асад, ще срещне стабилна опозиция от американското общество, уморено от повече от десетилетие война в Ирак и Афганистан.

Тазседмичното проучване на Ройтерс/Ипсос показа също, че едва 27 процента подкрепят решението на президента Обама за изпращане на оръжия на някои сирийски бунтовници, а 47 процента са против. Около 11 процента смятат, че Обама трябва да направи повече за намеса в Сирия от изпращането на оръжие за бунтовници,докато 89 процента заявили, че той не бива да помага на бунтовниците.

Обама обмисля различни варианти, но най-популярният вариант сред американците е да не се намесва в Сирия изобщо. Тази опция е подкрепена от 37 процента от американците според анкетата.

По-малко популярни са вариантите въздушни удари в помощ на бунтовниците (подкрепен от 12 процента), налагане на забранена въздушна зона над Сирия (11 процента), финансиране на многонационална инвазия в Сирия (9 процента) и нахлуване в Сирия с американски войници (4 процента).