ЕС пренасочи вниманието си от Египет към Сирия

Екипът на ООН вече в Дамаск.

23.08.2013 | 15:24
ЕС пренасочи вниманието си от Египет към Сирия

Външните министри на ЕС се събраха в Брюксел в сряда и се опитаха да вземат решение по последните събития в Египет, когато получихме съобщения за газова атака в Сирия. Засега те пренасочиха вниманието си натам.

Вчера френският външен министър каза, че ако се потвърдят съобщенията за химическа атака, ще трябва да има някаква силова реакция в Сирия. Не знаем какво ще бъде това. Той изключи да става дума за сухопътни части. Но ЕС все още се опитва да реши как да реагира. Най-напред трябва да получат потвърждение, да се обадят в ООН, за да се опита организацията да стигне до това място. Да се провери дали наистина са били използвани химически оръжия и кой го е използвал.

Екипът на ООН вече в Дамаск. Те са в района и проверяват предишни съобщения за химическо оръжие на друго място. Сега проблемът е да бъдат пренасочени към новата зона. Малко е объркано, защото ООН са там по договор със сирийското правителство да посетят местата, където преди беше съобщено за химически атаки. В момента преговарят с властите и се опитват да разширят мандата си и да отидат на новото място.

Интересно е, че хотелът, където са отседнали инспекторите е много близо до това място, но те още не са имали възможност да стигнат до там, отчасти защото атаката все още продължава.

/Джоунз Хейдън, Bloomberg/

Вижте целия видеоматериал!