Гърция отново в центъра на предизборната кампания в Германия

Новите сондажи показват преднина от 41% за Меркел, при само 22% за социалдемократите.

21.08.2013 | 15:49
Гърция отново в центъра на предизборната кампания в Германия

Гърция се завърна като гореща тема в предизборната кампания в Германия. „Коментарите на  Волфганг Шойбле само промениха акцента, без да задават нова политика - все пак е факт, че министрите на финансите на еврозоната вече  обсъдиха вероятността за нова помощ миналата година. Опозицията обаче се улови за думата и кандидатът на социалдемократите, Щайнбрюк незабавно го използва по време на митинг в Западна Германия, където подчерта, че Меркел не казва истината за цената на Гърция и кризата като цяло“, коментира Алън Кнофърд от Bloomberg.

Той цитира ново, седмично проучване на общественото мнение. То показва, че християндемократите на Меркел са с един пункт напред и получават подкрепата на  до 41% от имащите право на глас. Одобрението за социалдемократите на Щайнбрюк е в рамките на 22%. Коалиционният партньор на Меркел също печели преднина.

„Всичко това е в рамките на статистическата грешка, но все пак показва, че подкрепата на германците е в полза на Меркел и ще продължи. За Щайнбрюк това създава тревога. Тези 22% за неговата партия са по-малко от това, които получи на последните избори. Тогава те се представиха най-зле след Втората световна война. Щайнбрюк има още работа,“ коментира Алън Кнофърд от Bloomberg.