Новата египетска конституция ще забрани религиозните партии?

След оповестяването на поправките ще бъдат дадени за разглеждане на втора комисия. В нея влизат 50 обществени фигури.

21.08.2013 | 10:39
Новата египетска конституция ще забрани религиозните партии?

Днес се очаква да бъдат оповестени предложенията за поправки в конституцията на Египет. Те бяха подготвени от техническа комисия (шестима съдии и четирима професори по конституционно право), назначена от временния президент Адли Мансур след отстраняването на президента-ислямист Мохамед Мурси.

Очаква се проектът да предвижда забрана на всички религиозни партии. Също така е много вероятно временното правителство да обяви движението „Мюсюлмански братя“ за терористична организация.

След оповестяването на поправките ще бъдат дадени за разглеждане на втора комисия. В нея влизат 50 обществени фигури. Те ще имат 60 дни, за да решат дали предложенията са годни да бъдат предложени за публично допитване.

Веднага след референдума трябва да бъдат насрочени парламентарни избори. Вероятната забрана на партиите на религиозна основа би влязла в противоречие с член втори от конституцията на Мохамед Мурси, създадена през миналата година. В него се постановява върховенството на шериата над всяко гражданско съдебно право.

Създателите на поправките съобщиха, че възнамеряват да запазят този член, за да се подчертае „ислямската идентичност на Египет“. Членовете на комисията обаче смятат за необходимо въвеждането на забраната заради множеството политически партии на религиозна основа, чиято крайна цел е създаване на религиозна държава в Египет.

Сред другите предложени поправки се очаква да бъде и анулиране на забраната срещу партията на бившия президент Хосни Мубарак – Национална демократична партия. Основна промяна вероятно ще бъде и преустановяването на действието на Съвета Шура – горната камара на парламента.

Източници съобщават, че повечето политически фракции в страната подкрепят закриването му, тъй като през изминалата година съветът беше използван от „Мюсюлмански братя“ и техните политически съюзници за налагане на ислямистката идеология в Египет.

Съветът коства и твърде много средства от бюджета във времена на икономическа криза. Промени се очакват и спрямо Върховния конституционен съд и медиите с оглед подсилването на независимостта им и защита от по-нататъшни заплахи от страна на управляващите.