Йорг Асмусен пристига в Гърция

Представителят на Европейската централна банка ще участва в двустранни срещи с бизнеса и гражданите.

21.08.2013 | 10:00
Йорг Асмусен пристига в Гърция

Днес в Гърция пристига Йорг Асмусен, който е член на изпълнителния борд на Европейската централна банка. Целта на посещението му е да обсъди напредъка по реформите по втория спасителен пакет за страната. Експертът ще проведе двустранни срещи с гръцки политици и представители на гражданското общество и бизнеса.

По време на двудневния си престой в Атина Йорг Асмусен ще се срещне и с управителя на Гръцката централна банка Георгиос Провопулос, с финансовия министър Янис Стурнарас и с Георгиос Заниас, председател на водещия заемодател в страната – Националната банка на Гърция, съобщават източници на Reuters.

Посещението на Асмусен идва след изказването на германския финансов министър Волфганг Шойбле, че Гърция ще се нуждае от трета спасителна програма. Шойбле обаче отново подчерта позицията на Берлин, че няма да има ново орязване на дълга за Атина. Новата спасителна програма вероятно ще бъде фокусирана върху запълването на очаквания недостиг на средства през следващите няколко години. Източници от Атина съобщават, че бъдещата сума ще бъде много по-малка от предишните финансови пакети. Във вторник френският финансов министър Пиер Московиси, обаче изтъкна, че спасителната програма за Гърция се провежда по план и затова няма спешна нужда от нови помощи за страната.

През юли Гърция получи 5,8 милиарда евро от кредиторите Европейската комисия, ЕЦБ и Международния валутен фонд. Страната трябва да получи още милиард евро през октомври, но трябва да приложи допълнителни реформи.

Представители на тройката кредитори ще се завърнат в Атина през есента, за да проверят дали правителството трябва да направи още икономии, за да може да постигне бюджетните цели за 2015-2016.