Арестуваха лидера на „Мюсюлмански братя“

Мохамед Бади e арестуван в апартамент в близост до площад Рабия ал Адавия.

20.08.2013 | 12:22
Арестуваха лидера на „Мюсюлмански братя“

Върховният водач на ислямисткото движение „Мюсюлмански братя” Мохамед Бади беше арестуван в столицата Кайро. Бади e арестуван в апартамент в близост до площад Рабия ал Адавия, където в сряда бяха убити стотици поддръжници на сваления президент Мохамед Морси.

Около 1000 члена на организацията са задържани през последните дни. Бади се укриваше докато временните власти в Египет се опитваха да потушат протестите срещу отстраняването на Морси.

Срещу лидера на исламисткото движение са повдигнати обвинения в подтикване към насилие и убийството на осем души, протестиращи срещу сваления президент пред централата на „Мюсюлманските братя“ миналия юни. 

По време на кървавите сблъсъци между протестиращи и органите на реда миналата сряда беше убит синът на духовния водач Аммар Бади. Заместник-водачът на движението Кайрат ал Шатир пък беше задържан малко след отстраняването от власт на бившия президент.

Най-вероятно арестът на Бади ще засили допълнително напрежението в силно разделен Египет на фона на действащото извънредно положение. Междувременно съдебни източници в Египет съобщиха, че има вероятност до края на седмицата  бившият египетски президент Хосни Мубарак да бъде освободен от затвора. 

От информацията става ясно, че египетски съд е наредил освобождаването след като прокуратурата е снела едно от обвиненията си към него по дело за корупция. Миналата година Мубарак беше осъден на доживотен затвор за съучастие в убийството на протестиращи по време на въстанието срещу него в началото на 2011, но тази присъда беше отменена от друг съд през януари. Той отново ще бъде съден за убийството на протестиращи, защото решението за отмяна на присъдата срещу него се счита за недействително. На този етап обаче бившият държавен глава не може повече да лежи в затвора поради изтичането на двегодишния законов срок за задържане на обвиняем в очакване на окончателна присъда.