Франция се усъмни в пране на пари при сделки с лозя в страната

Получени са множество предупреждения, свързани с руски, украински и китайски инвеститори.

20.08.2013 | 09:30
Франция се усъмни в пране на пари при сделки с лозя в страната

Френската агенция за борба с прането на пари и схеми, финансиращи тероризма Трасфин повдигнаха тревога около покупките на лозя в страната от руски и китайски инвеститори. Причината е, че се използват многобройни холдингови компании със седалища в някои данъчни оазиси.

Агенцията е получила множество предупреждения, свързани с руски, украински и китайски инвеститори. Без да се споменават имена, се посочва покупката на лозе от базирана в Кипър компания, част от финансова корпорация в друга държава със слаб данъчен контрол и чийто краен собственик е руски гражданин.

Предвид сложността на структурата, използвана за покупка на лозя във Франция, крайният собственик и произхода на средствата са трудно проследими – се казва в доклад на Трасфин. Агенцията, която няма власт да провежда пълно разследване, обикновено информира съответните съдилища, когато засече признаци за евентуално пране на пари.

Предупреждението й идва на фона на нарастващия износ на вино и коняк за пазари като Китай и Русия през последното десетилетие, което увеличи търсенето на френски лозя от страна на новобогаташи от двете страни. Обект на предпочитанията на китайските инвеститори е Бордо, където вече има закупени около 40 имения. Лозята в региона са осем хиляди. Руснаците се насочват предимно към областта Коняк на север, където вече са купили около седем имота от общо пет хиляди през последните осем години.

Макар малцина на общия фон, новодошлите инвеститори обикновено се ориентират към покупка на шато с големи размери. В сектора, който от векове е доминиран от фамилния бизнес, чужденците често нямат проблеми при осъществяване на подобна сделка, но и срещат съпротивата на местните. С поскъпването на цените на имотите френските производители, които могат да окажат реална конкуренция или да увеличат своята собственост, са значително малко.