Европейски дипломати обсъдиха ситуацията в Египет

Позицията на Съюза ще стане ясна след извънредна среща на външните министри от Общността в сряда.

19.08.2013 | 17:30
Европейски дипломати обсъдиха ситуацията в Египет

Високопоставени европейски дипломати проведоха в Брюксел подготвителен кръг разговори  по повод ситуацията в Египет. Какъв да бъде отговорът на Европейския съюз на кръвопролитията в Египет ще бъде решено по време на извънредна среща на външните министри от Общността, свикана за сряда. В същото време 36 ислямисти от движението "Мюсюлмански братя" загинаха при опит за бягство, докато бяха трансферирани от един затвор в друг. Египет беше разтърсен и от един от най-смъртоносните атентати срещу своите сили за сигурност за последните години. При атака на Синайския полуостров загинаха 24 полицаи. В отговор египетските власти затвориха контролно-пропускателния пункт „Рафа” на границата с Ивицата Газа.

Египетското вътрешно министерство съобщи, че „терористи” са извършили атака с гранати срещу два минибуса, които са превозвали полицаи към град Рафа, на границата с Ивицата Газа.

В последно време египетските военни части на Синайския полуостров все по-често стават мишена на
нападения от страна на бунтовници. Разполагането им в района е съгласно мирния договор между Израел и Египет от 1979 година.

Относно загиналите ислямисти, прехвърляни от един затвор в друг, правителството и военните съобщиха, че смъртта им е причинена от задушаване със сълзотворен газ. Охранителите са прибегнали до употребата му след като затворниците се опитали да избягат. Други източници обаче съобщават за стрелба. От движението „Мюсюлмански братя“ описаха инцидента като хладнокръвно убийство.

В същото време Египет отхвърли предупрежденията на Европейския съюз. Временно изпълняващият длъжността външен министър Набил Фахми предупреди за опасността от „интернационализация“ на кризата, която по негови думи е „вътрешноегипетски проблем“. Фахми освен това разкритикува мълчанието на Запада относно атентатите, извършвани от привърженици на „Мюсюлмански братя“. Дипломати съобщават, че военното управление в Египет е разгневено от призивите на Лондон и Париж за дебат при затворени врати на Съвета за сигурност на ООН по повод ескалирането на кризата в страната.