Половин милион души са евакуирани от Североизточен Китай заради наводнения

Щетите от бедствието се оценяват на около половин милиард долара.

19.08.2013 | 12:30
Половин милион души са евакуирани от Североизточен Китай заради наводнения

Североизточен Китай е засегнат от големи наводнения. Речните нива се повишиха до тригодишен максимум след три седмици проливни дъждове. Голяма част от района е под вода. Синоптиците очакват спиране на валежите до края на седмицата. Половин милион души са били евакуирани, а щетите се оценяват на около половин милиард долара, предаде агенция Xinhua.

„Мюсюлмански братя“ отмениха плановете си за масови демонстрации в Кайро. Политическото крило на партията обяви, че митингите пред Върховния съд и президентския дворец са били отменени от съображения за сигурност. Останалите протести в страната обаче ще продължат по план.

Генерал Ал Сиси потвърди, че военните в Египет няма да позволят разцепването на страната от продължаващото насилие. Армията не иска властта, а египтяните са свободни да избират своите водачи, каза той. „Няма да има и отклонение от т.нар. "План пост-Морси", твърди Ал Сиси. Президентът, избран от Мюсюлманското братство беше свален на 3 юли.

50 души загинаха при сблъсък на ферибот с кораб край Филипините. Фериботът „Томас Акинас“ имаше 870 пътници и екипаж на борда, които превозваше от Себу в централната част на страната. Общо 70 души се водят изчезнали. По първоначална информация товарният кораб е излизал от пристанището на Себу и точно тогава е станала катастрофата - в тесния канал. Причината за инцидента може би е нарушаване на правилата.