Сеул и Вашингтон започнаха съвместни военни учения

Участие в обученията ще вземат 50 хиляди южнокорейски и 30 хиляди американски военнослужещи.

19.08.2013 | 12:14
Сеул и Вашингтон започнаха съвместни военни учения

Южна Корея и САЩ започнаха вторите в рамките на годината съвместни военни учения. Те ще продължат 12 дни, като в тях ще вземат участие 50 хиляди южнокорейски и 30 хиляди американски военнослужещи.

Северна Корея е уведомена и засега реагира спокойно на предстоящите маневри. Ученията имат за цел да тестват възможностите за отбрана на Южна Корея.

В официално изявление на Сеул и Вашингтон става ясно, че ще бъде   отработено противодействието на "провокациите от страна на Северна Корея“, както и на кибератаки срещу военни компютърни мрежи. Планирано е отработване на действия в случай на използване на оръжия за масово унищожение.

Ученията ще бъдат наблюдавани от представители на страните, които участват в комисията на ООН за контрол на примирието, сложило край на войната на Корейския полуостров в периода 1950-1953.

В същото време отношенията на полуострова за пръв път от много време изглеждат спокойни.

Преди Пхенян реагираше бурно на подобни годишни учения и виждаше провокация и подготовка за инвазия зад тях.

След месеци на напрежение двете страни съвсем наскоро възобновиха контактите си и обявиха няколко споразумения, сред които отварянето на съвместната промишлена зона Кесон. Те ще подновят и срещите между семействата, разделени от двете страни на границата след края на Корейската война преди 60 години.

Според южнокорейски експерт от Националния университет в Сеул слабите протести на Пхенян срещу съвместните военни маневри тази година подчертават ангажимента на комунистическия режим на КНДР да се върне към спокойното равнище. Северът изглежда навлиза във фаза, в която не само опитва да намали напрежението, но и да излезе от изолацията от останалата част на света, подчертава експертът.