Европейският съюз обмисля да преразгледа отношенията си с Египет (видео)

Барозо и Ромпой подчертаха, че „насилието и убийствата от последните дни не могат да бъдат оправдани или простени”.

18.08.2013 | 16:04
Европейският съюз обмисля да преразгледа отношенията си с Египет (видео)

Европейският съюз предупреди за възможността от преразглеждане на отношенията си с Египет по време на специална среща по повод кризата на представители на 28-те членки в понеделник.

В изявление председателите на Евросъюза и Европейската комисия-Херман ван Ромпой и Жозе Мануел Барозо, призоваха всички страни в конфликта да проявят сдържаност и да предотвратят ескалация на насилието. Според двамата лидери, допълнителнoтo нажежаване на обстановката ще има "непредвидими последици" за Египет и региона, а отговорността за връщането на спокойствието е на армията и правителството.

Барозо и Ромпой подчертаха, че „насилието и убийствата от последните дни не могат да бъдат оправдани или простени. Човешките права трябва да се спазват. Политическите затворници трябва да бъдат освободени”.  Те уточниха, че държавите-членки ще преразгледат спешно отношенията си с Египет и ще приемат мерки за постигането на тези цели.

Някои държави в Общността предлагат замразяване на европейската помощ за страната. По всяка вероятност ще бъдат наложени и санкции срещу членове на временното правителство и армията.

В същото време властта в Египет прави всичко възможно, за да прекрати прегрупирането и разрастването на движението „Мюсюлмански братя”. Вътрешното министерство арестува над хиляда члена на движението при акции из страната, като конфискува бомби, оръжия и муниции. Проверявани са били синове и дъщери на лидери от „Мюсюлманските братя”.

Движението от своя страна, не спира с ежедневните демонстрации след свалянето на президента Мохамед Морси. През нощта, въпреки наложеното извънредно положение в цялата страна, имаше демонстрации във втория по големина град Александрия, както и в Хелван и Миня край Кайро. Атакувани са много християнски храмове. Силите за сигурност успяха да разчистят джамията “Ал Фатх” в Кайро след сблъсъци през целия вчерашен ден с поддръжници на “Мюсюлманските братя”