Десетки хиляди евакуирани след наводнения в Източна Русия

Дмитрий Медведев е обещал 73 млн. евро за възстановяване на пострадалите райони, предаде Интерфакс.

18.08.2013 | 10:30
Десетки хиляди евакуирани след наводнения в Източна Русия

Тежки наводнения предизвикаха евакуацията на десетки хиляди граждани в Източна Русия, в близост до границата с Китай. Към момента извън домовете си са 32 хил. души, като техният брой може да достигне 100 хиляди. От руското Министерство на извънредните ситуации съобщават, че хиляди къщи са били наводнени. Пострадалите са настанени в полеви лагери, където получават храна и вода.

Най-засегнатите райони са Амур, Хабаровската територия и еврейския автономен регион, не далеч от Охотско море. Засегнати са над 120 града и по-малки селища.

Президентът Владимир Путин мобилизира армията да се включи в спасителните операции. Телефонните комуникации са пострадали сериозно. На места е спряно електричеството. Много пътища са под вода, като щетите са нанесени и по ключови мостове.

Над 160 са временните убежища, където са настанени евакуираните.

По информация на здравното министерство,  самолет на руската авиация е пристигнал на мястото с 53 тона храна, спасителни жилетки и лодки.

По информация на агенция Интерфакс премиерът Дмитрий Медведев е заявил, че държавата ще осигури около 73 млн. евро за възстановяването на щетите.

Силните дъждове през юли миналата година в Краснодарския регион станаха причина за смъртта на 172 души.