Временно управляващото правителство на Египет се събира на извънредно заседание

Над 1000 члена на „Мюсюлманското братство” са задържани в страната в събота.

18.08.2013 | 10:10
Временно управляващото правителство на Египет се събира на извънредно заседание

Временно управляващото правителство на Египет се събира на извънредно заседание днес, в рамките на което ще бъдат съгласувани следващите стъпки за решаване на политическата криза в страната. Една от темите е възможността за разформироване на „Мюсюлманските братя” по правен път. Този ход цели отслабване на организацията, но според много анализатори би могъл да доведе до гражданска война в страната.

Временното правителство на Египет прави всичко възможно, за да прекрати прегрупирането и разрастването на „Мюсюлманските братя”, които стоят зад сваления президент Мохамед Морси.

В събота вътрешното министерство е задържало над 1000 члена на ислямистката организация, които са носели във себе си бомби, оръжия и амуниции. От движението пък официално заявиха, че властите неправомерно атакуват роднини на лидерите на организацията, за да й въздействат силово.

Вчера сред задържаните се озова и Мохамед ал Зауахири - братът на лидера на “Ал Каида” Айман Зауахири. Причината за задържането му е фактът, че подкрепя сваления президент Морси.

Протестите продължиха и през изминалата нощ в редица градове. Сред атакуваните цели са били и много християнски храмове.

В понеделник на спешна среща в Брюксел европейски дипломати ще решат какъв ще бъде техният отговор на кръвопролитията в Египет.

Междувременно стана ясно, че фондовата борса в страната ще възобнови работата си днес. Тя обаче няма да работи 4 часа както обикновено, а само 3. Търговията на борсата беше спряна в четвъртък във връзка със събитията в столицата Кайро и сблъсъците на полицията с представители на „Мюсюлманските братя”. Също днес отварят врати и банките в страната, съобщиха от Централната банка на Египет. Стъпката има за цел да успокои настроенията и да покаже на света, че обстановката се нормализира.