Камерън помоли ЕС да провери границата между Гибралтар и Испания

Великобритания твърди, че проверките по границата между Гибралтар и Испания нарушават правилата на ЕС за свободно движение на хора.

17.08.2013 | 08:57
Камерън помоли ЕС да провери границата между Гибралтар и Испания

Напрежението между Великобритания и Испания в спора за Гибралтар продължава да ескалира. Лондон помоли ЕС спешно да изпрати екип от наблюдатели в акваторията, който да събере доказателства за завишения граничен контрол, извършван от испанските власти.

В разговор с президента на Европейската комисия Жозе Барозу британският министър-председател Дейвид Камерън заяви, че е сериозно загрижен от това, че „действията на Испания са политически мотивирани”. Екип от европейски наблюдатели трябва да пристигне на гибралтарската граница следващия месец, но Камерън настоява това да се случи още сега. Великобритания твърди, че проверките по границата между Гибралтар и Испания нарушават правилата на ЕС за свободно движение на хора.

Мадрид обаче смята, че тъй като Гибралтар не е част от Шенгенската зона,  е законно и разумно да се провеждат проверки на всички минаващи коли с цел предотвратяване на трафика с пари, контрабанда на наркотици и други престъпления. Испания претендира за суверенитета на Гибралтар, която обаче вече три века е част от територията на Великобритания.

Откакто граничният контрол се засили през последните седмици, по границата се образуват километрични задръствания.

Испания отрича твърденията, че е засилила контрола по границата, заради решението на властите в Гибралтар да издигнат изкуствен бетонен риф в териториалните си води. Местните власти твърдя, че той ще служи за убежище на някои морски видове, но Испания смята, че всъщност става дума да преграда срещу испанските рибарски кораби. Лондон заплаши да отнесе въпроса до международното правосъдие. На свой ред Мадрид отвърна, че разглежда възможностите за сезиране на ООН или Международния съд в Хага.