Над 100 загинали през изминалата нощ в Египет

Освен молитвен, петъчният ден бе наречен и „Ден на гнева“ и мина под мотото „Хората искат да свалят преврата".

17.08.2013 | 08:47
Над 100 загинали през изминалата нощ в Египет

Над 100 са жертвите при вчерашната втора вълна от насилие в Кайро и други населени места в Египет между протестиращи ислямисти и силите за сигурност. От “Мюсюлманските братя” призоваха за седмица на протести след като хиляди техни поддръжници излязоха по улиците на различни градове, за да изразят недоволството си срещу насилственото отстраняване на два протестни лагера в Кайро.

Освен молитвен, петъчният ден бе наречен и „Ден на гнева“ и мина под мотото „Хората искат да свалят преврата", визирайки отстраняването от власт на бившия президент Мохамед Мурси в началото на юли.

Повечето от жертвите са в Кайро, но загинали има и в Александрия, Исмаилия и Дамит. Движението „Мюсюлманските братя” обвинява властите за случилото се, като твърди, че силите за сигурност са откривали огън срещу мирни протестиращи.

Кореспондент на BBC предаде, че това, което е запалило искрата и довело до новите ексцесии, е било подпалване на полицейски участък. Подкрепящите сваления бивш египетски президент Мохамед Мoрси ислямисти призоваха привържениците си да се приберат в къщи през нощта, а днес и следващата седмица да продължат уличните протести.

Преди два дни намесата на армията и полицията в отстраняването на два перманентни протеста в центъра на Кайро остави близо 650 жертви и около 4000 ранени. Заради насилието в сряда вътрешното министерство съобщи, че в случай на нови безредици на полицията е разрешено да използва бойни патрони при самозащита.

В цялата държава е в сила извънредно положение, както и полицейски час. Редица западни съюзници на Кайро остро осъдиха действията на властите, включително САЩ. Турция и Венецуела отзоваха посланиците си в размирната страна. Великобритания призова своите граждани там да не излизат от хотелите и да чакат допълнителни нареждания.

По време на вчерашните сблъсъци в Египет е бил убит и Амар Бадие - син на лидера на движението „Мюсюлманските братя” Мохамед Бадие.