Ключови икономически сектори в Египет остават блокирани заради размириците

Туризмът има потенциал за ръст, ако бунтовете в страната спрат, коментира Мартин Владимиров, анализатор в ЕКИП

15.08.2013 | 20:17
Ключови икономически сектори в Египет остават блокирани заради размириците

Ключови дейности за икономиката на Египет като доставките на природен газ и износа на пшеница остават блокирани заради размириците в страната, коментира в ефира на Bulgaria On Air Мартин Владимиров от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП). Той допълни, че италианската компания Eni вече е изразила недоволство, че северноафриканската държава е спряла доставките на газ  в опит да субсидира местните нужди. Борсата в страната също остава затворена. Според Владимиров евентуално блокиране на Суецкия канал може да се говори при избухването на гражданска война.

По думите му подобен сценарий не би засегнал сериозно доставките на петрол в света, тъй като оттам минават 7% от световните доставки.

Блокирането на петролните доставки ще се отрази „катастрофално на икономиката на Америка” и в този смисъл САЩ ще има активна дипломатическа роля за предотвратяване на този сценарий, коментира Владимиров. Той посочи, че продължаващите размирици в страната се отразяват на цената на петрола и увеличението вече е факт.

Помощта на САЩ за Египет е в рамките на 1.5 млрд. долара. В този смисъл Америка в един момент ще постави ултиматума-демократично и мирно управление или оттегляне на помощта, допълни Владимиров.

Според него обаче повече шанс за посредничество в решаването на конфликта имат страните като Саудитска Арабия, Кувейт, Обединените арабски емирства и дори Турция. Именно Саудитска Арабия, ОАЕ и Кувейт обещаха на Египет 12 милиарда долара помощ.

Средствата обаче няма да бъдат достатъчни за съживяване на египетската икономика, отбеляза Владимиров. Той допълни, че туризмът има потенциал за ръст, но при условие, че сблъсъците в страната спрат. Доказателство за това е, че през тази година за първи път от свалянето на Хосни Мубарак от власт се е наблюдавало увеличение на посещенията на чужди туристи. След възобновяване на размириците, последвали свалянето на Мохамед Морси от военните, отново е налице отлив на туристи. В този смисъл заложените цел- тази година страната да бъде посетена от 13 милиона туристи няма да бъде постигната, обясни анализаторът от ЕКИП. Спад има и при чуждите инвестиции.

„Shell вече затвори офиса си в Кайро. Подобна стъпка обмисля и Eni,” допълни още Владимиров.