Българите и румънците във Великобритания с 26% повече през юни

Имигрантите от двете страни представляват едва 0,3% от работната сила във Великобритания.

15.08.2013 | 15:47
Българите и румънците във Великобритания с 26% повече през юни

Броят на българите и румънците, които работят във Великобритания, е нараснал с 26% през второто тримесечие на годината, съобщава BBC, позовавайки се на официални данни.

Според информацията на британската статистическа служба 141 000 българи и румънци са наети на работа в страната от април до юни в сравнение със 112 000 през предходните три месеца. Това е ръст от близо 26%. Временните ограничения за професиите, които може да упражняват гражданите на двете страни, ще изтекат в края на годината. Това доведе до опасенията, че следващата година броят на българските и румънските имигранти ще се увеличи още повече. Според някои проучвания в страната ще пристигнат още по-голям брой имигранти.

Според британското вътрешно министерство пък, румънците и българите представляват едва 0,3% от работната сила във Великобритания. Говорител на ведомството заяви, че за същия период трудовите имигранти от западноевропейски страни са били много повече. След отпадането на работните ограничения за граждани на двете страни от януари догодина, Великобритания обмисля въвеждането на ограничения за българи и румънци при получаване на социални помощи, в сферата на здравеопазването и жилищата.