Израел и Палестина възобновяват мирните преговори (видео)

Израел освободи 26 палестински затворници.

14.08.2013 | 14:23
Израел и Палестина възобновяват мирните преговори (видео)

Израел освободи 26 палестински затворници в рамките на споразумение, с която от днес мирните преговори между враждуващите държави ще бъдат възобновени. Въпреки положителните сигнали, повечето наблюдатели са скептично настроени относно поредния кръг тежки разговори между двете враждуващи страни.

Автобуси извозиха лишените от свобода от затвор в централен Израел до граничните пунктове в Нейтуния на Западния бряг и Ерец в Газа. Половината от освободените бяха посрещнати в Рамала лично от президента на Палестинската автономна република Махмуд Абас.

Това е първата група от общо 104 затворници, които правителството на премиера Бенямин Нетаняху миналия месец реши да освободи с цел подновяване на преговорите след тригодишно прекъсване.

Днес разговорите ще се състоят в Ерусалим. Следващите преговори ще се проведат през няколко седмици на различни места, включително в Йерихон на Западния бряг.

Американският държавен секретар Джон Кери, с помощта на когото миналия месец преговорния процес бе възобновен, се надява до девет месеца двете враждуващи страни да стигнат до споразумение. Въпреки че Израел подкрепя виждането на Кери, в неделя Тел Авив обяви, че ще продължи с плановете си за строеж на жилища на Западния бряг и източен Ерусалим, който палестинците искат да влезе в тяхна територия заедно с Ивицата Газа. ООН и ЕС осъдиха намеренията и ги определиха като незаконни. Това е и причина повечето наблюдатели да са скептично настроени относно крайния изход и на този кръг от преговори.