Най-малко 15 души са убити в Кайро (видео)

По данни на „Мюсюлманските братя“ загиналите са над сто.

14.08.2013 | 14:03
Най-малко 15 души са убити в Кайро (видео)

Най-малко 15 души са убити в египетската столица Кайро след като властите започнаха операция по принудителното отстраняване на двата постоянни протеста на поддръжници на Мохамед Морси. От Мюсюлмански братя твърдят, че убитите са над сто. По информация на Associated press повечето жертви са в резултат на огнестрелни рани.

Рано сутринта BBC съобщи, че булдозер се е насочил към хиляди хора, изпълнили пространството пред джамията „Рабаа ал Адауия“.

Пресечните улици на площада са били отцепени от полицията. Чували са се множество изстрели.

Органите на реда използвали сълзотворен газ срещу привържениците на Морси.

От ислямисткото движение „Мюсюлмански братя”, подкрепящо сваления държавен глава, съобщиха за значително по-голям брой жертви. Според тях над 100 привърженици на Морси са били убити.

От движението призоваха „египтяните” да излязат по улиците, „за да спрат масовите убийства”.

Вече шест седмици протестиращи настояват президентът Морси да се върне на власт.

Армията многократно призоваваше демонстрантите да се разпръснат доброволно, но в крайна сметка изпълни заплахите си за принудително премахване на лагерите. Очаква се тези действия да влошат продължаващата вече седмици наред политическа криза в Египет, причина за която стана противоречивото сваляне от власт на президента Мохамед Морси.

Действията на армията на 3 юли предизвикаха вълна от насилие в редица градове, в резултат на която загинаха над 300 души.