Политическата криза в Чехия се задълбочава (видео)

Президентът Милош Земан официално ще приеме оставката на премиера Иржи Руснок.

13.08.2013 | 15:36
Политическата криза в Чехия се задълбочава (видео)

Днес президентът на Чехия Милош Земан официално ще приеме оставката на премиера Иржи Руснок.

Правителството ще продължи да работи и след разпускането на парламента до провеждането на предсрочни избори.

На 7 август правителството на Иржи Руснок не успя да спечели вота на доверие. Парламентът на Чехия ще обсъди на 16 август въпроса за разпускането си.

Според действащата Конституция, след като това стане, държавният глава трябва да обяви дата за предсрочни избори. Срокът за провеждането им е 2 месеца.

Миналия месец президентът Милош Земан назначи като министър-председател своя икономически съветник Руснок, въпреки противопоставянето от страна на големите политически партии. Предшественикът на Руснок - Петр Нечас, подаде оставка през юни след като беше обвинен в корупция и злоупотреба със служебно положение.

Същевременно, въпреки политическата криза, икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогноират, че през третото тримесечие чешката икономика е излязла от най-дългата рецесия, в която изпадна заради кризата.

По предварителни очаквания БВП на страната е нараснал с 0,5% през второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината. На годишна база обаче се се очаква икономически спад от 1,4 на сто.