Може ли Европа да разчита на залежите от шистов газ?

Промишленият добив на Стария континент ще се забави, прогнозира изпълнителният директор на Shell Петер Возер.

12.08.2013 | 09:44
Може ли Европа да разчита на залежите от шистов газ?

Промишленият добив на шистов газ в Европа ще се забави и не може да се сравни с темповете на добив в САЩ. Това твърдение направи изпълнителният директор на холандската петролна компания Royal Dutch Shell Петер Возер в интервю за руския вестник „Комерсант“.

Според него Европа има достатъчно богати залежи на тази суровина, но добивът ще бъде изключително затруднен.
Като най-сериозна пречка директорът на холандската петролна компания изтъква високата плътност на населението на единица площ на Стария континент, което не дава възможност за разгръщането на големи мощности за проучване и добив на шистов газ.

И в момента се наблюдават затруднения при издаването на всички необходими разрешителни за добив на този енергиен ресурс, подчертава Петер Возер.

Той отбелязва и още един важен фактор, който забавя развитието на тази индустрия – голямата зависимост на Европа от внос на природен газ. Едва 30% е собственият добив на държавите, а останалите 70% идват отвън.

Конкуренцията на този пазар също създава условия за ценови войни между доставчиците и компаниите за добив на шистов газ, смята Петер Возер.

Според него раздвижване на този пазар в Европа може да се очаква най-рано след 10 години, и то при условие, че дотогава пазарът на втечнен природен газ не предложи конкурентна цена на доставките по тръбопроводи, най-вече от Русия.