Светската опозиция в Тунис ще предложи кабинет за национално спасение

Новото проектоправителство ще бъде съставено от независими експерти.

11.08.2013 | 12:30
Светската опозиция в Тунис ще предложи кабинет за национално спасение

Коалиция от водещите партии в Тунис ще предложи кабинет за националното спасение в началото на следващата седмица, а новото проектоправителство ще бъде съставено от независими експерти.

Светската опозиция се опитва да свали ръководеното от ислямисти правителство и да разпусне Националното учредително събрание, което работи по нова конституция и нов избирателен закон.

Опозиционната коалиция носи името Национален спасителен фронт ще представи пътна карта за развитието на националната политика на страната. Съставът на коалицията е много широк и в него влизат представители както на левите партии, така и на представители на дясно-центристкото пространство.

Тунис е разкъсван от политическа криза особено след убийството на депутата Мохамед Брахми на 25 юли. Опозицията иска оставката на правителството, но премиерът Али Ларайед настоява първо учредителното събрание да си свърши работата по новата конституция и избирателния закон преди изборите, насрочени за 17 декември.

Парламентът в страната вече прекрати дейността си до започването на диалог между властите и опозицията, но засега няма готовност на двете страни. Причината е, че опозицията настоява за свалянето на сегашното правителство.