Обама обеща повече прозрачност в националните програми за следене

Президентът ще поиска да бъде променен 215 параграф от Патриотичния акт, който дава на правителството достъп до телефонните и други разпечатки на гражданите.

10.08.2013 | 15:12
Обама обеща повече прозрачност в националните програми за следене

Президентът на САЩ Барак Обама обеща повече прозрачност и ревизия в националните програми за следене, признавайки растящите опасения относно сигурността на личните данни на гражданите. Изказването беше направено по време на първата му самостоятелна пресконференция по различни теми в Белия дом.

Обама ще поиска да бъде променен 215 параграф от Патриотичния акт, приет след нападенията на 11 септември 2001 година, който дава на правителството достъп до телефонните и други разпечатки на гражданите.

Той предложи администрацията да разсекрети документи за следенето и да назначи комисия от външни експерти, която да помогне за намирането на баланс между сигурността и личната тайна.

„Всички тези стъпки имат за цел да гарантират, че американският народ може да вярва, че нашите усилия отговарят на интересите и ценностите ни. На хората по света искам отново да заявя, че САЩ няма интерес от шпиониране на обикновените хора”, каза президентът.

Думите на държавния глава, който досега твърдо защитаваше програмите за следене на САЩ, може да се възприемат като частична победа на поддръжниците на бившия служител на Националната служба за сигурност Едуард Сноудън.

През юни Сноудън предаде на медии по света секретни данни за действията на разузнавателните служби в няколко държави, включително в своята, поради което Вашингтон го издирва по обвинение в шпионаж. Президентът подчерта, че е наредил ревизията на националните програми за събиране на данни още преди Сноудън да направи разкритията си. Той добави обаче,че именно изтичането на информация е провокирало процесът да бъде ускорен.