САЩ отварят посолствата си, след като ги затвориха преди седмица заради заплахи

Американското посолството в Йемен и консулството в пакистанския град Лахор остават затворени.

10.08.2013 | 13:29
САЩ отварят посолствата си, след като ги затвориха преди седмица заради заплахи

САЩ ще отворят всичките си посолства, които затвориха преди седмица, с изключение на това в Йемен, след преоценка на заплахата от „Ал Кайда”. Затворено ще остане и консулството в пакистанския град Лахор, след като в четвъртък Вашингтон изтегли служителите си оттам поради отделна заплаха за терористично нападение.

„Общо 18 от затворените 19 посолства и консулства ще заработят отново в неделя, когато е работен ден в мюсюлманския свят“, каза говорителят на Държавния департамент Джейн Псаки. По думите й САЩ ще продължат да следят заплахите в Сана и Лахор, докато решат кога да отворят мисиите си.

В сила е и предупреждението американски гражданите да се въздържат от пътуване в Йемен и Пакистан. Миналата неделя САЩ затвориха десет дипломатически мисии в Близкия изток и Африка заради получени сведения за планирани терористични атаки. През последните два дни САЩ извършиха целенасочени атаки с дрони срещу бойци на „Ал Кайда“ в Йемен. Над 20 предполагаеми терористи бяха ликвидирани, седем от тях са граждани на Саудитска Арабия.

По време на пресконференция вчера в Белия дом американският държавен глава Барак Обама отказа да коментира атаките с безпилотни самолети в района. През последната една седмица степента на тревога в САЩ и Европа беше засилена, след като САЩ съобщиха за прихваната комуникация между лидера на „Ал Кайда“ Айман Ал Зауахири и ръководителя на йеменското крило на групировката за подготвяни терористични нападения.