Италианският парламент одобри мерките за излизане от рецесията (видео)

Пакетът предвижда намаляване на бюрокрацията и популяризиране на проекти в публичния сектор.

09.08.2013 | 17:50
Италианският парламент одобри мерките за излизане от рецесията (видео)

Италианският парламент одобри мерките за излизане от рецесия, предложени от правителството на Енрико Лета. Пакетът предвижда намаляване на бюрокрацията и популяризиране на проекти в публичния сектор.

Близо два месеца трябваха на италианските депутати да приемат спешният пакет от мерки на премиера Енрико Лета за излизане от кризата. След бурни дебати и в двете камари на парламента се стигна до няколкостотин поправки в законопроекта преди да бъде одобрен окончателно днес.

Широката коалиция беше разкъсвана от несъгласия в собствените си редици още откакто дойде на власт през април тази година.

Присъдата пък на Силвио Берлускони по обвинения в данъчни измами от миналата седмица още повече изостри напрежението между дясноцентристите и лявоцентристката партия на Лета.

Одобреният пакет за стимулиране на растежа включва финансиране за подобряване на жп мрежата и училищните сгради, поддържане на тунелите по пътищата и мостовете, както и мерки за реформиране на пословично тромавата съдебна система в Италия.

Очаква се и намаляване на сметките на за ток чрез намаляване на данък, който отиваше за субсидиране на доставчиците на възобновяема енергия. Ю

Премиерът Енрико Лета има за цел да стимулира икономическия растеж и да се справи с най-дългата рецесия в поствоенната история на страната, без да увеличава дефицита.

Данни, публикувани в четвъртък, показват, че третата по големина икономика в еврозоната се е свила с 0.2% през второто тримесечие – осмото поредно свиване.