Кери и Лавров обсъждат разногласията между САЩ и Русия (видео)

В дневния ред на срещата фигурират темите за сътрудничество между двете страни за Афганистан, Иран и Северна Корея.

09.08.2013 | 12:09
Кери и Лавров обсъждат разногласията между САЩ и Русия (видео)

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров ще обсъдят във Вашингтон въпросите за сътрудничество между двете страни и проблемите, по които САЩ и Русия имат разногласия.
В дневния ред на срещата фигурират темите за сътрудничество между двете страни за Афганистан, Иран и Северна Корея. Освен това ще бъдат засегнати разногласията, които САЩ и Русия имат в областите на противоракетната отбрана, защитата на човешките права и преодоляването на сирийската криза.

Разговорите във Вашингтон ще се проведат във формат 2+2. В тях ще вземат участие и министрите на отбраната Чък Хейгъл и Сергей Шойгу.

Срещата се случва два дни след като американският държавен глава Барак Обама анулира планирания разговор с руския си колега Владимир Путин в рамките на срещата на Г-20 в Санкт Петербург другия месец.

Основната причина за това са разногласията по случая с бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън, който предаде на различни медии по света секретни данни за действията на разузнавателните служби в няколко държави, включително и за своята. Вашингтон го издирва по обвинение в шпионаж и настоя Русия да го екстрадира. Вместо това обаче Москва му издаде разрешение за едногодишен престой, докато се разглежда молбата му за убежище.

И на днешната среща на най-високо ниво се очаква САЩ отново да настояват Русия да предаде Сноудън.