Андонис Самарас заминава на официално посещение в САЩ (видео)

С голям интерес медиите очакват срещата на гръцкия премиер с държавния секретар Джон Кери.

07.08.2013 | 10:34
Андонис Самарас заминава на официално посещение в САЩ (видео)

Гръцкият премиер Андонис Самарас заминава на официално тридневно посещение в САЩ. В дневния ред на премиера е включена среща с Барак Обама, а също и с представители на бизнеса.

Най-голям интерес за американските компании представлява секторът на енергетиката, особено с оглед на факта, че Гърция е част от Трансадриатическия газопровод, който следва да осигури природен газ от Каспийско море към Западна Европа.

От Вашингтон разглеждат Атина и като важен партньор на дипломатическата сцена както в Европа, така и до известна степен в Близкия изток и Египет. Поради тази причина с голям интерес медиите очакват срещата на Самарас с държавния секретар Джон Кери. Те ще се срещнат утре, а след това гръцкият премиер ще проведе разговори и с Обама.

В петък гръцкият премиер заминава за Ню Йорк, където ще се срещне с кмета на града Майкъл Блумбърг и генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун.

Любопитна част от програмата на гръцкия премиер са и предвидените разговори с членове на редакторските и управленските екипи на вестниците New York Times и Washington Post, на фона на разразилият се скандал с гръцката държавна медия ЕРТ.