Посолства на САЩ в Северна Африка и Близкия Изток ще останат затворени

От Държавния департамент определиха решението като превантивно.

05.08.2013 | 10:11
Посолства на САЩ в Северна Африка и Близкия Изток ще останат затворени

Дипломатическите мисии в някои страни от Близкия Изток и Северна Африка ще останат затворени. Вместо само за един ден, 19 американски посолствата няма да отворят врати най-рано до събота. От Държавния департамент определиха решението като превантивно и обясниха, че то не е реакция на нова информация за заплахи.

Затворени остават посолствата в Абу Даби, Кайро, Доха, Дубай, Кувейт и Триполи.

Днес се очаква да отворят врати американските мисии в афганистанската столица Кабул и иракската Багдад.

Предупреждението на Държавния департамент за повишено внимание при пътуване, отправено в петък, остава в сила до края на месеца.

Причина за него е голямата опасност от атаки на терористичната група Ал-Каида. Всички американски граждани са призовани да бъдат особено бдителни и за потенциални терористични атаки в обектите на градския транспорт и туристическите центрове в страната. Няколко европейски държави също затвориха част от посолствата си.

В същото време, лондонското летище Хийтроу въведе засилена проверка на пътниците и багажа за полетите на американските авиокомпании с посока САЩ.  Причина за това решение е специална молба от страна на Вашингтон, свързана с опасения от тероризъм.